1/12/08

PASTÍS DE POMA


Aquest és un postre que fa molts anys que faig i que he anat variant, canviant alguns ingredients i afegint detalls sobre la marxa. La veritat és que és fàcil i molt "resulton". La foto que hi posaré és francament dolenta, però serveix per a fer-se una idea del pastís.
Ingredients:
2 pomes
100 gr. de farina
100gr. de mantega
100gr. de sucre
2 ous
2 culleradetes de llevat
Per a l'almívar 150 gr. de sucre i aigua

En un motllo rodó fer fer un caramel amb una mica de sucre i unes gotes d'aigua o de suc de llimona. Deixar refredar.
Pelar les pomes reservant-ne el cor i les pells. Tallar-les a grills fins que anirem disposant sobre el sucre cremat formant capes ordenades, és a dir que quedi bonic, ja que, com la Tatin, és un pastís que es fa al revès. Entre cada capa de poma hi posem uns trossets de mantega i una mica de sucre.
Amb les pells i els cors de les pomes, els 150 gr. de sucre i aigua farem un almívar claret que reservarem.
En un bol posarem la farina i el llevat passant-los pel cedàs i, a continuació tots els altres ingredients: sucre, ous, mantega. Barrejar bé un parell de minuts i abocar-ho sobre la capa de pomes.
Posar-ho al forn calent (200º) entre 30 i 40 minuts.
Quan el retirem del forn i sense treure'l del motllo, hi aboquem l'almívar i el deixem refredar dins el motllo.
Per servir-lo, cal girar-lo com si es tractés d'un flam. Normalment surt amb facilitat.
Variacions:
Últimament barrejo sucre moreno i sucre blanc, mitat i mitat. També el sucre que espolvorejo entre les capes de pomes és moreno.
A la massa hi afegeixo poma ratllada i, si en tinc, gotes de xocolata.
Però la versió original també queda molt bona i és un pastís gustós i que, gràcies a l'almívar, és suau i molt agradable de menjar.
Espero que us agradi.

12 comentaris:

Maria ha dit...

Si, em recorda la Tatin però amb pa de pessic a sobre, no?
Si l'has anat fent durant anys és que deu ser ben bona, perquè de pastissos de poma, mira que n'hi ha, eh?

Gemma ha dit...

Més pastissos de poma per la col·lecció! I aquest el trobo original i ben diferent als típics que són o coca o tarta... una mica barreja dels dos!
Ja veig que al final haurem de fer un MEME dedicat als pastissos de poma, je je je...

La cuina vermella ha dit...

Hem de fer un recull de tots els pastissos de poma que hem fet, de debó! Gemma, fem un recull, va?
Aquest teu és un passote.
gràcies regalar-nos'el.

OLLES I SOMRIURES ha dit...

M'apunto a berenar aquesta tarda, una porció d'aquest pastís tant rebó. Com diu l'Arguiñano, que gozada.
Salut!!!!!

canela ha dit...

Quina delicia. M'encanta el pastís de poma, el pendria a totes hores. Petonetssss.

Su ha dit...

Estaba viendo tus ultimas recetas y la verdad, no sabria con cual quedarme.
Enhorabuena por todo y por ser como eres, más.
Besotes grandes

manel ha dit...

xaro, quin pastís més original, amb la tècnica de la tatin però amb una altra base. devia estar bo de debò.

illetapitita ha dit...

Un altre pastís de poma! Mira que hi ha maneres de fer-lo i totes elles bones bones!
D'aquesta manera em sembla que no ho he fet mai. Algun dia ho hauré de provar.
Petó!

Josepb. ha dit...

La Gemma m'ho a tret de la boca, -no el pastís-. La idea d'un Meme.
Jo la primera recepta que vaig presentar va ser; Costelles de porc amb pomes... bé no vinc a parlar de la meva recepta en aquest "bloc".
La veritat la poma és l'arbre fruiter més conreat, s'en coneixen més de 2000 mil varietats diferents i a Catalunya al voltant de 200, és pot fer un bon MEME...
Trobo que fer l'almibar amb els cors té que ser d'alló més i més bo, aquest pastís, d'alló més bó. Que vaigi de gust¡¡ Josepb -menja de bacallà-

Laia ha dit...

Hola,
Realment sembla que hi ha tants pastissos de poma com cuiners i només aquest mes de novembre potser n'hem publicat 7 o 8 de diferents entre tots!
Aquest m'agrada perquè és molt fàcil de fer, perquè passa rebé i per les variacions que admet.
Maria, Gemma, Txell i Kike, Olles, Canela, Manel, illetapitita, gràcies pels comentaris.
Su no nos podemos comparar con tus maravillas culinarias.
Josepb., la veritat és que la poma dóna per molt i molt.

Francesc ha dit...

Trobe que tens raó amb això dels pastissos de poma. Però segur que el teu és dels més bons.

Maria Jose ha dit...

Què bona la percepta i què fàcil de fer...apuntada!!